Veckoschema v.40

Veckoschema v.40

Prov i SO.

fredag 22 april 2016

Matrådsmöte på Via 2016-04-18


Medverkande: 2A, 2B, 3A, 4A, 4B, 5A, 5B, 6A, 6B, 7A, 9A

Dagens tema var MSC som betyder Marine Stewardship Council
Om jag översätter så är det en organisation som strävar efter att hålla våra hav levande genom att de som fiskar fångar fisken på ett bra sätt och hjälper till att bevara våra hav levande.
Världens hav är fulla av intressanta djur och växter som alla är beroende av varandra för att kunna överleva. Tyvärr är deras liv i fara på grund av:
#överfiske
#föroreningar
#klimatförändringar
På vissa platser fiskar man så mycket att fisken inte får en chans att föröka sig, vilket betyder att fiskbeståndet minskar och att andra djur som tex sälar och delfiner inte får i sig tillräckligt med mat.
För att se till att fiskar och andra djur kan fortsätta leva i våra hav kan vi stödja de fiskare som inte fångar för mycket fisk och som ser till att inte fånga andra djur i sina nät. Genom att äta fisk som är MSC märkt.
All fisk som serveras i skolan är MSC märkt.

# Fler vegetariska dagar vill några ha, andra vill inte ha det. Vi kommer att fortsätta servera vegetarisk mat en gång i veckan.
# Mjukt bröd oftare, det kommer inte att ske utan det serveras när det är tex soppa.
#Gratinerad falukorv tyckte en del inte att vi ska ha utan bara falukorven stekt som den är, vi varierar sättet att servera korv på och de olika sätten tilltalar er som matgäster olika.
# Vegan mat serveras ibland det är bara att fråga personalen, det går dock att äta en helt vegan måltid varje dag om man vill.
#3A har tagit på sig att dekorera matsalen med fina saker.
# solfilm till fönstren varje vår ansöker jag om att få de uppsatt men det prioriteras bort, då det  saker som prioriteras före att lägga pengarna på.
#Önskemål om att det inte ska vara så mycket blandade sallader på buffen, och att det alltid ska finnas gurka, sallad rent. Valet av grönsaker på salladsbuffen varieras efter säsong, priset är också en avgörande faktor. Vi ska heller inte köpa in växthusodlade grönsaker då det inte är bra för miljön.
# Elevens val röstades fram och denna gång 29/4 kommer det att serveras taco buffè

Nästa matrådsmöte som blir terminens sista är 18/5 12:40

Har ni frågor eller funderinger kring maten så finns vi i köket på plats varje dag!

// Lillan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar